Despre noi

 

    Canisa Lonely Stone a fost înregistrată oficial la Federația Chinologică Internațională (FCI) și la Asociația Chinologică Română în anul 2008, însă interesul nostru pentru Malamutul de Alaska a început din 2000. Shanook, a fost primul nostru Malamut, care ne-a dezvaluit frumusețea acestei rase.

Lonely Stone Kennel | copyrighted
Lonely-Stone-Kennel -first-Greenland-Dogs-Sierra-Sky

      Participând la campionate de sprint internaționale am putut observa și aprecia calitățile de muncă ale Câinelui de Groenlanda, iar în 2015, în coproprietate cu prietenul nostru Răzvan Bârsan, am adus în România primii doi ”groenlandezi” din două canise reputabile din Germania și Norvegia. Această rasă are farmecul său special, și deși am studiat temeinic înainte să-i avem, Sierra și Sky ne învață permanent câte ceva despre originalii câini de sanie ai Inuiților.

Prima noastră femelă Malamut de Alaska și cea care a pus bazele canisei a fost Joy – Nanook Spirit Mountain Sky Joy (2003 – 2016), provenită din Canisa Nanook Spirit – prima canisă românească de Malamut de Alaska – a prietenilor noștri Tina Dreghici și Gusti Beno, cărora le mulțumim pentru încredere.

Denumirea canisei are, pentru noi, semnificații aparte. ”Piatra Singuratică” sau ”Piatra Unică” este un obiectiv turistic marcant al Masivului Hășmașul Mare, la poalele căruia se află micul oraș Bălan. Numele canisei promovează de departe locul în care trăim, mediul natural și clima creând condiții potrivite câinilor nordici. Numele canisei promovează de departe locul în care trăim, mediul natural și clima creând condiții potrivite câinilor nordici.

Asociem tăria și puterea inspirate de măreția stâncii cu spiritul inerent câinilor nordici în general și al Malamutului în special. Trăinicia și longevitatea sunt direcții de acțiune care ne determină să considerăm sănătatea și temperamentul scopul principal al programului nostru de reproducție. Și nu în ultimul rând încercăm să păstrăm unicitatea, caracterul specific al câinilor Lonely Stone, atât ca aspect fizic, cât și în ceea ce privește personalitatea și calitățile de muncă. De aceea ne mândrim cu câini campioni în expoziții chinologice, care sunt în același timp și în mod frecvent campioni în concursurile de sprint cu atelaje canine, calități care nu sunt ușor de obținut împreună, însumate.

Lonely-Stone-Kennel-Balan-town-Romania
Canisa Lonely Stone-Despre noi - imprejurimi
Lonely-Stone-Kennel-Malamute-Greenland-Dogs 2015

Principalul scop pentru care există Canisa Lonely Stone este încercarea de a conserva calitățile de muncă ale câinilor nordici, dezvoltate de-a lungul secolelor de adaptare la mediu și conviețuire cu omul, și a frumuseții clasice a acestor exemplare, pe fondul unei selecții bazate pe criterii de sănătate, caracter, tipicitate și performanță. Mediul natural ne permite activități în aer liber: plimbări și antrenamente cu sania trasă de câini, drumeții cu câinii liberi și orice altceva poate să ofere zona de munte pentru un stil de viață în care câinii ocupă locul central.

Considerăm că este firesc să participăm în expoziții chinologice, cainii noștri au acumulat de-a lungul timpului titluri de Campion România și Campion European, însă acel plus-valoare este evident în echipa pe care câinii noștri o formează împreună cu noi atunci când depun efort în atelaj, fără să mai considerăm și performanțele în concursuri sportive naționale la care participăm încă de la începuturile acestui sport in România, adică din anul 2003 și până în prezent.

Alaturi de ei, începând cu anul 2008, am reprezentat România și in Campionate Europene și în Campionate Mondiale de sprint cu atelaje canine, obținând astfel și primele rezultate românești: în 2010, la Donovaly – Slovacia medalia de bronz la categoria C2 (3-4 câini de rasă Greenland Dog, Samoyed și Malamut de Alaska) în Campionatul European al Federatiei Internaționale a Sporturilor cu Câni de Sanie / International Federation of Dog Sledding Sports – FISTC (www.fistc.com) și în 2015, la Auronzo di Cadore – Italia medalia de bronz la categoria C2 în Campionatul Mondial al FISTC. Fiind fondatorii Asociației Sportive ”Alaskan Malamut” Bălan – ASAMB (www.alaskanmalamute.ro), ne-am străduit ca din anul 2007 aceasta să devină prima organizație românească afiliată, membră a FISTC, federație internațională care promovează sportul cu câini de sanie de rasă (pură). Aceasta calitate de membru oficial al FISTC oferă sportului cu atelaje canine din România posibilitatea de a beneficia de un regulament oficial al concursurilor organizate în tară și oportunitatea ca musherii / practicanții români să poată participa la campionate internaționale, să poată reprezenta România în astfel de competiții, chiar dacă în tara noastră acest sport încă nu este recunoscut (nu există o federație de profil).

 

Câinii nostri sunt capabili nu numai să muncească, ci să arate frumusețe și stil în timp ce fac asta. Mai presus de toate ne demonstrează mereu devotament și dragoste fiind membri deplini ai familiei; împărțim cu ei casa, sufletul și viața. Și nu numai pentru aceste motive suntem privilegiați să trăim cu acești minunați câini!

 

Cu toate titlurile în expozițiile chinologice, în definitiv perioada petrecută în ringul de prezentare este vremelnică și nu se compară cu zilele petrecute alături de câinii noștri,

care ne sunt cei mai buni prieteni.

Lonely-Stone-Kennel-Mariana

Oamenii:

Suntem oameni simpli, pentru care viața fără câini ar fi de neconceput. De aceea, pe langă haita de nordici, am adăugat și patru câini de talie medie, de pe stradă (abandonați), care locuiesc în casă cu noi.

Lucrăm în sistemul de învățământ românesc în încercarea de a le oferi câinilor noștri cele mai bune condiții și ne organizăm viața în jurul câinilor.

Așa cum este firesc să fie, participăm împreună la toate activitățile care îi vizează pe câinii noștri: de la creșterea și îngrijirea lor, la concursurile de sprint cu atelaje canine, expoziții chinologice, deplasări în ture lungi cu atelajul canin, plimbări cu turiști în sania trasă de câini, proiecte și activități educative pentru copii și tineret, demonstrații și evenimente etc.

Lonely-Stone-Kennel-Constantin

Nici nu concepem să fie altfel, pentru că unul dintre motive este că oricât ar fi de muncitori câinii noștri, ei sunt cu mult mai răsfățați și preferă să colaboreze numai cu noi. Am încercat cu handleri profesioniști în expoziții, cu alt musher în concursuri de atelaje canine, însă am înțeles că ei ne-au ales să facem parte din haita lor și acesta este încă un motiv să fim mândri. Singurul om din afara familiei în care au avut încredere și ei și noi, a fost prietenul nostru Răzvan Bârsan, a cărui fascinație pentru nordici a început cu Sirius – Lonely Stone Change Your Mind, primul său Malamut, pe care l-a crescut împreună cu Monica, fiind parte a familiei.

Joy-12years-old-WC-IT-2015

În 2015 am participat la Campionatul Mondial de sprint al FISTC din Italia, două echipe, reprezentând România, iar Joy, femela noastră, care avea vârsta de 12 ani, a alergat 10 km/zi x 3 zile alături de Răzvan și de Rasta, celălalt Malamut al echipei, în categoria D2. Cealaltă echipă a noastră a obținut un excelent loc III la categoria C2, însă ceea ce ne-a marcat sufletele a fost hotărârea și tenacitatea fetei noastre, Joy, care sunt incomensurabile.

Așadar, oricât s-ar încerca o prezentare a oamenilor, tot la câini ajungem… așa cum un proverb francez spune că cel mai bun lucru despre un om este câinele său.